Tag selv ansvar for dine børns sundhed

0
392

I et par år har jeg kæmpet for at undgå E249 og E250, E251 og E252 (nitrit) i pålæg. Det har været svært – særligt i begyndelsen, hvor det medførte at jeg skulle fremstille det meste pålæg selv. Indledningsvist tænkte jeg at det var da nemt nok; det kunne eksempelvis klares ved at tilberede en hel hamburgerryg eller en hel skinke – men nej – her fremgår E250 også af varedeklarationen.

Jeg måtte gå langt for at undgå stofferne og var en pestilens at købe ind med. Flere af mine nærmeste har fra tid til anden kigget på mig med et blik som om jeg kun var et meget lille skridt fra at iføre mig sølvpapirshat.

Nu er det ikke længere kun mig. Der er stigende fokus på E249, E250, E251 og E252. Senest i en række avisartikler foranlediget af at Fødevarestyrelsen for nyligt anbefalede at man begrænser indtag af kødpålæg til et enkelt stykke om dagen. Her skal man dog lige spise brød til, for anbefalingen er ikke alene på grund af E249, E250, E251 og E252. Fødevarestyrelsens anbefaling er både på grund af saltindhold og fedtindhold, samt for at give plads til andre fødevarer, såsom fiskepålæg, æg og grøntsager. Men så sandelig også på grund af E249, E250, E251 og E252.

Og der er grund til at tage nitrit i fødevarer alvorligt. Indtag af E249, E250, E251 og E252 får forsøgsdyr til at udvikle kræft. Endvidere associeres indtag af E249, E250, E251 og E252 med fosterskader, genetiske skader, hovedpine, methæmoglobinæmi (forhøjet mængde af methæmoglobin i blodet hvor blodet mister evnen til at optage og transportere ilt), pludselige dødsfald, kronisk træthedssyndrom og svære allergiske reaktioner. Stofferne må slet ikke anvendes i produkter til børn under 6 måneder.

Stofferne tilsættes fødevarer for at undgå botulisme (pølseforgiftning). Endvidere gør de kødprodukter mere røde, fremfor den lidt kedelige grå farve kogt kød naturligt har. Botulisme er bestemt en en alvorlig sygdom, som kan resultere i lammelse og dødsfald. Det er dog værd at bemærke at der er sket meget med fødevarehygiejnen siden stofferne oprindeligt blev introduceret. Således er der i Danmark, kun registreret en håndfuld tilfælde af botulisme de sidste 30 år. Dette på trods af der er fødevarer i handlen uden E249, E250, E251 og E252.

For det er heldigvis blevet nemmere at købe pålæg og andre fødevarer uden nitrit. Du kan generelt undgå E249, E250, E251 og E252 i fiskepålæg og i økologisk pålæg, som et stigende antal supermarkeder tilbyder. Men kun i dansk produceret økologisk pålæg kan du være helt sikker på at undgå E249, E250, E251 og E252. Som udgangspunkt er stofferne heller ikke tilladt i økologiske fødevarer i andre EU lande, men fødevaremyndigheder i EU kan lokalt give tilladelse til at anvende stofferne i økologiske produkter. Du skal altså kigge dig godt for og min egen erfaring er at stofferne er meget udbredte udenfor Danmark – selv i Sverige.

Danmark har haft særregler på området siden 1995 og har en lavere grænse for den tilladte mængde af nitrit i fødevarer, som skal sælges i Danmark. Men hvorfor overhovedet tillade brugen af erkendt farlige kemikalier som E249, E250, E251 og E252 i fødevarer? Hvor fjerner man dem ikke bare? Vi ved jo allerede det er muligt at producere, distribuere og sælge fødevarer uden disse E-numre. Intet peger på en stigning i botulisme-tilfælde efter introduktion af de økologiske produkter uden E249, E250, E251 og E252. Så nemt er det desværre ikke, for det handler ikke om Danmark alene. Selv hvis danske politikere måtte ønske det, kan Danmark ikke gå enegang med at forbyde stofferne. Vi må leve med den nedsatte grænse, som løbende bliver forlænget. EU er en stor maskine, som skal tilgodese mange forskelligrettede interesser. Hvorfor skulle fødevareindustrien i lande hvor E249, E250, E251 og E252 ikke har samme opmærksomhed, som de begynder at få i Danmark, påtage sig ekstra omkostninger til forbedret hygiejne og nye arbejdsgange, når problemet let kan løses ved at hælde nitrit i?

Jeg kan huske en gang hvor jeg havde en forestilling om at myndighederne passede på os og var garant for at de tilsætningsstoffer, som var i fødevarer, selvfølgelig ikke kunne være farlige. Så ville de jo ikke være tilladte af myndighederne.

Den forestilling har jeg ikke mere. Der er for mange interesser på spil. Ansvaret er dit og mit. Vi har selv ansvaret for at søge viden om fødevarerne. Det er kun dig, som kan vælge hvad du putter i kurven og på den måde passe på dig selv og dine børn.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY