Skal børnefamilier arbejde mere? Det gør vi skam gerne, men…

0
290

300x250 (2)I flere medier den forløbne uge, kunne man læse at regeringen ønsker at børnefamilier arbejder mere. Responsen kom straks fra forældre og diverse interesseorganisationer for børn og familie, som ikke mener det er realistisk og at børnene vil lide under et sådan krav.

Som jeg forstår det, har regeringen fokus på de børnefamilier, hvor den ene eller begge forældre er på nedsat tid for at få familien til at hænge sammen. Flere aviser var heller ikke sene til at finde mødre på nedsat tid, som absolut ikke kan få hverdagen til at hænge sammen uden at være på deltid.

Andre var ude med et krav om at så skulle daginstitutioner også have længe åbent, så børnene eksempelvis kunne hentes klokken 18.

Denne debat mangler lidt nuancering på begge sider, synes jeg.

Som far i en småbørnefamilie med tre børn hvor begge forældre arbejder fuld tid og ofte lidt til, kan jeg fortælle at det kan lade sig gøre at begge forældre arbejder uden det går ud over børnene. Opskriften er simpel. Den ene møder tidligt på arbejde imens den anden afleverer børnene og møder senere på arbejde. I den anden ende, henter den tidligt arbejdende imens den sent arbejdende passer sit arbejde og kommer lidt senere hjem.

Der er selvfølgelig travlt for den ene forælder om morgenen, som alene skal få tre børn i tøjet, alene give dem morgenmad og aflevere flere steder. Om eftermiddagen har den anden travlt med at hente, give mellemmåltid og tilberede aftensmad. Men så er det heller ikke værre. Glem indkøbene – der købes ind i weekenden til hele ugen og suppleres om nødvendigt med leverede dagligvarer indkøbt hos Internet-supermarkederne.

Det kræver selvfølgelig at man har jobs hvor man selv kan planlægge mødetiden hvis man da ikke tilfældigvis har jobs med henholdsvis tidligt og sent mødetidspunkt. Ellers er det selvfølgelig svært. Glem daginstitutioner til klokken 18. Børn skal da ikke være i institution så mange timer. Det er selvfølgelig en mulighed at lovgive om at forældre i øget omfang skal kunne rykke mødetidspunkt, men jeg kan forestille mig masser af stillinger, hvor dette ikke kan honoreres.

Det, som virkelig ville batte, såfremt regeringen ønsker børnefamilier skal arbejde mere, er øget tilgang til at købe tjenesteydelser – kort fortalt, så jeg får flere tjenesteydelser for mine penge. Lige nu skal jeg, selv med en udmærket løn, netto arbejde to timer mere for at betale en håndværker en enkelt time. Rengøringshjælp passer det omtrent med 1:1. I så fald vil jeg da under ingen omstændigheder blive to timere længere på jobbet for at spare gøremål hjemme en enkelt time. Rengøringen vil jeg så også hellere selv ordne. Så er jeg da trods alt hjemme, selvom jeg selvfølgelig ikke er 100% tilgængelig for samvær med børnene. Men da bedre end at være en time hjemme.

Vil samfundet presse mere arbejde ud af folk som jeg, som allerede arbejder fuld tid, vil den største drivkraft være at når jeg er en time ekstra på mit arbejde, så kan jeg betale håndværkeren to timer. På den måde kan jeg veksle en ekstra time på jobbet til to timers samvær med min familie.

Summa summarum, såfremt regeringen ønsker børnefamilier skal arbejde mere, er mit indspark to modkrav:

1) Skab forudsætningerne via øget fleksibilitet omkring mødetidspunkt, så det i højere grad kan lade sig gøre for forældre at følge modellen ovenfor med henholdsvis tidligt og sent mødetidspunkt.

2) Skab incitament til at arbejde ekstra, så jeg kan købe to timers tjenesteydelser (også fra håndværkere) for hver time jeg tilbringer ekstra på arbejdet. Et håndværkerfradrag som vi ser nu, rækker ikke i denne sammenhæng.

Indtil da foretrækker jeg at gøre tingene i hjemmet selv – så er jeg da hjemme.

650x500

 

 

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY