Livet som husejer – del 2 – sådan kommer I helskindet igennem renoveringsprojektet

0
736

Efter at have været på ufrivillig campingferie et par uger i eget hus, kunne det jo kun gå fremad (se del 1 for mere om dette). Jeg husker stadig den første fungerende vandhane i huset, det første brusebad, et pænt og lækkert toilet og så videre. Når man har levet med en udendørs posteventil som eneste vandkilde et par uger, uden bad og toilet, kan det kun gå fremad – tro mig!

Det fede ved den oplevelse var at vi begyndte at pris på de helt små ting. Hver eneste lille ting, som blev færdig i huset, var et kæmpe fremskridt. Sådan lidt nybygger-agtigt. Eksempelvis husker jeg tydeligt den første dag med køleskab!

Der er flere som har spurgt ind til hvordan vi styrede os igennem det store projekt og vandskade-krisen uden at blive uvenner. Sandt at sige har der ikke været det mindste optræk til ægteskabelig krise. Om det skyldes nedenstående, skal jeg være usagt, men her kommer ihvertfald vores erfaringer:

 1. Første og måske vigtigste råd. Før man kaster sig ud i et større husprojekt (eller et hvilket som helst andet større projekt iøvrigt) skal det være et fælles projekt. Er det virkelig det I vil? Vi talte det hele meget igennem. Det kan godt være den ene part er mere aktiv i udførelsen – men det skal være et fælles projekt med fælles beslutninger. Det er ok en gang imellem at miste modet fordi det hele er uoverskueligt, men skrækscenariet hvor den ene part knokler på og den anden er utilfreds fordi det ikke går så hurtigt som forventet, ville vi for enhver pris undgå.

  En god plan kan vise vejen igennem husrenoveringsprojektet
  En god plan kan vise vejen igennem når det hele af og til virker en anelse uoverskueligt. Dette skal blive til køkken-alrum. To vægge er væltet imellem køkken og spisestue
 2. Før I kaster jer ud i projektet: Lav et realistisk budget. Hvad er der råd til hvad er der ikke råd til. Det kan være nødvendigt af og til at gå på kompromis for at have penge til alle de ønskede forbedringer. Følg løbende op på budgettet igennem projektet. Går det som forventet? Bruger I for mange penge? Hvad kan I justere eller skære bort? Som hjælp lægger jeg et regneark her på bloggen snarest, som man kan vælge at bruge til økonomistyringen.
 3. Før I kaster jer ud i projektet: Få lavet en realistisk tidsplan med afhængigheder. Først når man får overblik over rækkefølgen og varigheden af de enkelte aktiviteter tegner der sig et billede af varigheden. Dette er en vigtig forventningsafstemning.
  Køkken-alrum malet
  Køkken-alrum tager form. Der er også lavet hul til et ekstra vindue

  Køkken-alrum m køkken
  Nu begynder det for alvor at ligne et køkken-alrum. Der er stadig et stykke vej til det er færdigt, men langt det værste er overstået
 4. I forlængelse af det fælles projekt – fælles prioritering! Når en forbedring er færdig, tager man diskussionen om hvad den næste forbedring er, så man er enige om hvad man arbejder på og – ikke mindst – hvad man venter med. Det duer ikke den ene part kører sit eget løb og bruger tiden på at lægge klinker i værkstedet, når det, som betyder noget for den anden, er at der er lys på badeværelset. Det er uendeligt meget nemmere at tage diskussionen på forhånd, også selvom man ikke nødvendigvis er enige, end når man er godt igang med fliserne på værkstedet.
 5. En ting ad gangen. Jeg har hele vejen igennem haft den holdning at jeg hellere vil have et halvt helfærdigt hus end et helt halvfærdigt. Igennem projektet har jeg derfor arbejdet efter princippet om at tage et rum ad gangen og stædigt holdt på at blive helt færdig i rummet før jeg gik i gang med næste rum. De fleste er enten gode begyndere eller gode afsluttere. Selv hører jeg til begynderne, men det ved jeg, så jeg kom rundt om det på ovenstående vis. Men hold da op hvor det ofte har trukket i mig for at komme i gang med et nyt spændende projekt frem for at give fodpanelerne anden gang maling.
 6. Badeværelse
  Det er svært at forestille sig dette nogen sinde skal blive til et dejligt badeværelse. Læg mærke til jorden på gulvet

  Hold jer til det omtalte omfang. Både af hensyn til budgettet, arbejdsbyrden og tidsplanen. Det er så nemt igennem projektet at tænke “Jeg tager da lige det her med, når jeg nu er i gang.” Det er skruen uden ende og du knækker formentlig halsen på det, hvis ikke du løber tør for penge først. Det er rigtigt man af og til må lave mindre indgreb i noget, som man for ikke så længe siden har lavet fint for at lave en ny forbedring, men man er nødt til at få sat nogle punktummer igennem projektet. Så beslut omfanget på forhånd, hvad skal der laves i dette rum og hvad skal der ikke – og hold jer til det!

 7. Få bygget nogle zoner færdige, så man kan lukke døren ind til byggerodet frem for at gå rundt i byggematerialer og værktøj i dagligdagen. Eksempelvis lavede vi først stuer, køkken og badeværelse færdige. Så har man en solid base. De øvrige værelser kan man efterfølgende tage et ad gangen og lukke døren indtil byggepladsen. Man skal være klar over at selvom man lukker dørene og sætter støvvægge op, kommer der altså byggestøv ind i de rene områder.
  Toilet nedlægges
  Dette toilet skal blive til brusekabine og være en del af et samlet stort badeværelse, som før var separat toilet og køkken
  Bruseniche
  Så er der lavet hul ind til det tidligere toilet, som nu skal være bruseniche
  Bruseniche-monteret
  Så er brusenichen færdig. Brusearmaturet hænger hvor der tidligere var dør indtil toilettet

  Badeværelse_m_fliser
  Et badeværelse bliver til. Udover loftet mangler opmuring om badekarret, spejl og bord med håndvask. Alligevel gjorde badeværelset allerede på dette tidspunkt en verden til forskel i nybyggerlivet. Der var et fungerende toilet i huset – omend man skulle vaske hænder i badekarret!
 8. Fejr successerne. Åben en gang imellem en god flaske og hold en dag fri for at fejre “det nye territorie”.
 9. Hvis det ikke fremgik af ovenstående: Dialog, dialog, dialog. Kun ved hele tiden at tænke højt undgår man at misforstå hinanden og iøvrigt tage forkerte beslutninger.

Med ovenstående principper fik vi kæmpet os igennem uden de helt store sværdslag, til forventet tid og indenfor budgettet. Min hustru tog sig mest af børnene, som igennem projektet begge var yngre end 5 år. Så selvom hun savnede et færdigt hus, var hun en del af alle beslutninger. Hun kunne iøvrigt se jeg knoklede alt jeg kunne, så meget endda at hun blev helt urolig for mig og ved flere lejligheder venligt men bestemt bad mig om at
slappe af.
Brug ovenstående erfaringer hvis I vil – det har fungeret for os. Giv mig gerne et praj,
enten som kommentar til indlægget eller med en email, hvis noget trænger til uddybning.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY