Husets sokkel skal efterses nu – fix det nemt selv for under 350 kroner

0
1051
IMG_2492
Bliver der skiftevis tøvejr og frostgrader, kan denne skade hurtigt udvikle sig

Et af de vigtigste vedligehold af huset, særligt i kolde våde periode, som ligger foran os, er husets klimaskal. Klimaskallen er tag, mure og sokkel – altså husets ydre skal og beskyttelse imod vind og vejr. Begynder klimaskallen først at krakellere, kan det gå hurtigt. Vand trænger ind i de små sprækker og fryser når frosten sætter ind. Dermed udvider vandet sig inde i sprækkerne hvormed skaderne forværres. Værst er det i perioder
hvor der skiftevis er tø og frost, hvor isen smelter og trænger dybere ind i materialet, hvor det så igen fryser og gør skade og så videre.

IMG_2493
Her kan vand trænge ind i revnen mellem sokkel og betondæk. Særligt tøsne kan blive et problem

Henover det seneste år er soklen på mit eget hus blevet nedbrudt, så det skal udbedres før
frosten sætter ind.

Den traditionelle fremgangsmåde er at blande en beton eller cementmørtel og bruge den til at udbedre skaderne. Men er man ikke murer eller meget aktiv handyman, ligger man typisk ikke inde med cement, sand, grus, mørtel og så videre – og at anskaffe sig ovenstående remedier for at reparere enkelte sprækker og revner i husets sokkel er både kostbart, omstændigt og pladskrævende.

I år faldt jeg dog over denne betonblanding som, hvis den virker, er ideel for den travle børnefamilie. Så det gjorde jeg et forsøg med.

Skalflex Reparations-beton. Her skal kun tilsættes vand og røres rundt. Så er betonen klar til brug
Skalflex Reparations-beton. Her skal kun tilsættes vand og røres rundt. Så er betonen klar til brug

Først skal alt det løse puds fjernes fra soklen. Det gør man ved, forsigtigt at slå det af med en hammer og kradse det løse væk i og omkring skaderne.

Derefter vander man soklen og lader det trække. Er det meget tørt skal det trække i timer, men her om efteråret hvor det er fugtigt i vejret, burde en time eller to kunne gøre det.

Herefter kommer det sjove. En mængde reparationsbeton tages op i en spand og vand tilsættes. Blandingsforhold fremgår af spanden med reparationsbeton. Det røres godt sammen og så er du klar. Her kan alle være med.

IMG_2506
Her er den store skade udbedret. Reparationsbetonen er stadig våd og derfor mørk

Så tager man lidt beton op på sit pudsebrædt og skubber med murskeen betonen godt
ind i sprækker og skader. Tryk eventuelt godt fat med murske og pudsebrædt. Du skal ikke bekymre dig om at gøre det flat og pænt nu. Det gør man først senere.

Nu er det tid til at rengøre dit værktøj. Smid overskydende beton i skraldespanden. Vask værktøjet rent med vand. Det er nemmest med en svamp.

IMG_2505
Revne mellem sokkel og betondæk udbedret. Stadig med våd beton

Når betonen har sat sig og er blevet fast i det – ikke tør – typisk efter en times tid, tager du dit pudsebræt og gør det vådt. Herefter pudser du med cirkelbevægelser på reparationerne. Så bliver det pænt og glat. Fortvivl ikke hvis reparationerne er mørkere end den øvrige sokkel. Det tager nogle dage før betonen er gennemtør.

Det færdige resultat ser du først når betonen er helt tør, men lur mig om ikke det tager sig fint ud.

Skalflex Reparationsbeton har bestemt vundet en plads i mit hjerte. Det er let blot at tilsætte vand i den rigtige mængde. Skalflex Reparationsbeton hæfter fint og er generelt nem at arbejde med. Fremover vil jeg klart foretrække denne løsning fremfor at skulle anskaffe remedier til at fremstille en traditionel beton, når det er sådanne småskader, som skal udbedres.

Man behøver ikke være handyman for at arbejde med Skalflex Reparationsbeton, så hænderne op af lommen og ud at gå huset sokkel efter.

Til operationen skal du bruge – der er angivet links til det eksakte produkt:

Samlet pris hos 10-4 DKK 309,- (oven i dette kommer fragt, som kan løbe op). Er der tale om normal udbedring af småskader er en enkelt spand Skalflex Reparationsbeton rigeligt til et eller to år. Iøvrigt har Skalflex Reparationsbeton en række andre anvendelseområder. Værktøjet har du så til efterfølgende opgaver.

Materialerne kan også findes hos disse byggemarkeder – priserne er sammenlignelige – det er især fragten (afhænger af postnummer), som gør forskellen:

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY